De laatste tijd hoor je steeds vaker over mensen die bier brouwen in hun eigen keukentje; zelf brouwen is hip! Eric Bergacker, vanmorgen gast aan onze ontbijttafel, brouwt al sinds 1989. Vele jaren was het een leuke hobby voor hem, maar sinds ongeveer een half jaar pakt Eric het anders aan. Daarover horen wij vanmorgen het een en ander.
Eric’s Beer Craft – dat brouwt onze gast in zijn brouwerij, die tegenwoordig is gevestigd in Het Lokaal in Amersfoort. EBC dus; toepasselijk, want met die afkorting wordt ook de kleur van bier weergegeven. Hoe lichter de kleur, hoe lager de EBC-waarde.
‘De vele mooie bieren in onze buurlanden inspireerden mij indertijd om zelf eens wat te gaan proberen,’ vertelt Eric. ‘Nederland was lange tijd meer een pilsland.’ Bier is een product met een zeer lange geschiedenis; in vroeger tijden, toen er nog geen waterleidingen waren, brouwde bijna elk huishouden zelf. Het bier dat men maakte, bevatte nauwelijks alcohol. Geleidelijk vond een schaalvergroting plaats en verschenen er her en der industriële pilsbrouwerijen. Vandaag zie je juist weer een omslag naar kleinschalige speciaalbrouwerijen. Eric’s Beer Craft is daar een van.
Interessant is die marktontwikkeling wel, vindt Eric – van gesloten en traditioneel is het een heel diverse, gevarieerde en vooral ambachtelijke bedrijfstak geworden. De speciaalbrouwerijen leveren meest aan mensen die zich echt in bier verdiept hebben, en ervan houden om steeds iets nieuws te proeven.
De stap van de eigen keuken naar een brouwerij is een flinke. Je moet investeren in de brouwinstallatie en alles wat daarbij hoort, en je moet bovendien een vergunning aanvragen. Het duurt een tijdje voor je dat op orde hebt. ‘Je moet accijns gaan betalen, want je produceert alcohol’, vertelt Eric. ‘De douane, de instantie die de accijns heft, wil werkelijk alles weten: je moet je receptuur laten zien en je moet een nette boekhouding hebben’. Als je de toets van de voedsel- en warenwet kunt doorstaan en als je kunt bewijzen dat je alle hygiënevoorschriften naleeft, kun je eens aan een afzetmarkt gaan denken. Met andere woorden: je moet het echt willen, want vanzelf gaat het niet.
Wijze lessen (niet alleen voor beginnende brouwers):
- je doet er verstandig aan om realistisch te zijn over de terugverdientijd van je investeringen
- hou het simpel, ken je markt
- maak gebruik van kennis en ervaring die er al is
- volg je eigen koers

