02-12-2020 Zen is een methode, geen geloof

Online mediteren, kan dat? Ja – Bettina Zevenbergen laat het ons zien bij het online ontbijt. “Mediteren is een manier om controle te krijgen over wat je afleidt,” legt Bettina uit, “een ontspanningsoefening is het niet; mediteren leidt tot rust en ruimte.” Moeilijk is het niet – de discipline opbrengen om het in je eentje te doen is voor de meeste mensen een grotere opgave. Discipline opbrengen is niet jezelf kwellen of straffen, vindt Bettina, maar een routine aanleren. Mediteren kan een gewoonte worden, net zoals dagelijks tanden poetsen. Je gaat het missen als je een dag overslaat.

Boodschappenlijstje

Mediteren is in het hier en nu zijn, verder niets. Je haalt adem en neemt je eigen bewustzijn waar. “Je zult jezelf erop betrappen dat je ineens toch zit te denken aan wat je vandaag nog voor plannen hebt,” zegt Bettina, “of aan het boodschappenlijstje. Dat is niet erg; als je merkt dat je bent afgedwaald met je gedachten, kun je jezelf de vraag stellen waarom die gedachte belangrijk voor je is, waarom hij in je opkomt.” Met het beoefenen van zenmeditatie leer je te denken wat je wilt denken en voelen wat je wilt voelen. Het geeft rust en focus, en brengt je dichter bij jezelf.

Zweverig

Is mediteren ‘iets zweverigs?’ Hierop legt Bettina uit dat ‘zweverig’ wordt gezegd voor dingen die je niet begrijpt. Als je het mediteren wél begrijpt – of bent gaan begrijpen – vind je het niet meer zweverig. Zenmeditatie is niet-geleide meditatie; er klinkt geen stem of muziek. Bij geleide meditaties, mindfullness bijvoorbeeld, is dat wel zo. Beide manieren van mediteren komen voort uit het boeddhisme.

We mogen onder leiding van Bettina proberen hoe het voelt. Nadat zij een klankschaal heeft laten klinken, zijn we een paar minuten stil.

Inchecken bij jezelf

Oefening baart kunst! Dit werkt net als bij fysieke krachttraining, vertelt Bettina. Als je dat regelmatig doet, merk je dat je na verloop van tijd een zwaarder gewicht kunt optillen. Als je regelmatig de tijd neemt om te mediteren, ‘in te checken bij jezelf,’ merk je na verloop van tijd dat je de aandacht voor jezelf langer kunt vasthouden.