06-07-2016 Organiseren en managen

Een feest organiseren

‘Een feestje,’ denk je, ‘gezellig, we laten de mobiele wijnbar komen en klaar zijn we!’ Dit is een misvatting, blijkt uit Karins presentatie van vanmorgen. Waar is het feestje voor? Wie komen er, wat mag het kosten en waar doen we het? Daar moet je goed over nadenken, waarschuwt Karin, zodat het een echt feest wordt met leuke in plaats van onaangename verrassingen.

Houd de haalbaarheid in het oog: een evenement met boomhutten is heel erg leuk, maar voor een groep ouderen volstrekt niet geschikt. Soms heb je een vergunning nodig (duurt lang) of bijzondere voorzieningen, zoals krachtstroom. Misschien wil je het feest ‘buiten de deur’ houden – selecteer de locatie dan zorgvuldig. Ga er kijken, ga niet af op de gelikte foto’s op de website! ‘Vorm een team’ is Karins advies, ‘verdeel de taken, bedenk alles tot en met het vertrek van de laatste gast en leg Plan B klaar.’

Een feest is een project; de volgende bijdrage van vanmorgen sluit daar wel enigszins op aan, al wordt het wat abstracter.

 

Agile

Auke Jan doet de beginselen van Agile uit de doeken’ stond in de agenda. ‘Agile is een methode,’ houdt hij ons voor, ‘en draait om het opdelen van een project in kleine stukjes die als eenheid worden bestuurd’. De voortgang van het project meet je in gereed product. Alle afzonderlijke stukjes moeten blijven passen in het grotere geheel en moeten de vooraf gedefinieerde doelen realiseren. De kwaliteit van het werk wordt gegarandeerd – niet het eindresultaat.

Dit roept meteen veel vragen en discussie op. Is dit niet gewoon nieuwe wijn in oude zakken, wordt gevraagd – is dit niet de zoveelste managementhype? ‘Het is weer een andere methode,’ geeft Auke Jan toe, ‘en het blijft dus pionieren’. Maar, voegt hij daaraan toe, mensen zijn niet zo erg veranderd; voor velen blijft het gezonde verstand het richtsnoer. De omgeving is echter wél sterk veranderd. De wereld is veranderd, en de mensheid als geheel is dat ook. De veranderingen zullen nooit stoppen. Om te kunnen overleven, moeten bedrijven innoveren om toekomstbestendig te zijn. Agile betekent letterlijk ‘lenig’, ‘in staat om snel en gemakkelijk te bewegen.’ Om continu te kunnen innoveren, is dit een vereiste.