08-04-2020 Ook wij

Half Acht via Zoom oftewel ‘digitaal ontbijt!’ Een leuk en geslaagd experiment en bovendien een heel acceptabel alternatief voor de bijeenkomst aan onze vaste ontbijttafel, zo bleek.

Werken op afstand

Nu iedereen thuis moet werken vanwege de overheidsmaatregelen, wordt acquisitie doen voor zelfstandige professionals lastig; de bedrijven van potentiële opdrachtgevers zijn immers gesloten. Sommigen van ons kunnen hun opdrachtgevers op afstand blijven bedienen, maar met meten en wegen, een van de taken van onze voedingsdeskundige, gaat dat natuurlijk niet. Ook klussen binnenshuis zijn niet mogelijk in deze tijd.

Uitvaart

Heel bijzondere zorgen spelen bij onze uitvaartonderneemster, “want van veel overledenen is niet bekend of zij besmet waren,” vertelt Ingrid; “dus iedereen moet op afstand blijven.” Daarom verlopen uitvaarten in deze tijd heel anders dan anders. “Omdat je mensen geen hand kunt geven of niet een arm troostend om een schouder kunt leggen, moet je verbinding zoeken op een andere manier.”

Andere klussen

Wie haar of zijn opdrachtenportefeuille dunner ziet worden, zoekt andere klusjes: eindelijk de mailbox eens opruimen of de website bijwerken. Opruimen in huis kon ook wel weer eens. De vrijgekomen tijd wordt ook benut door te onderzoeken welke regelingen de overheid voor zelfstandige professionals heeft. “Daarmee moet je niet wachten tot het water je aan de lippen staat,” wordt geadviseerd.

Dagstart

Heleen vertelt dat zij zich heeft aangewend om aan het begin van elke dag een moment stil te staan bij de dag die komen gaat: wat moet er gebeuren, en hoe ga ik het aanpakken? Zo’n ‘dagstart’ is een goed begin van de dag. Wat als het helemaal misloopt? “Dan verkopen we onze spullen,” is het praktische antwoord, “en we hebben een moestuin. Daar ontspruit in deze tijd van alles! Mooi om naar groei te kunnen blijven kijken.”

Schoolkinderen

Thuiswerken valt lang niet mee als er schoolkinderen in huis zijn, “want als je koffie gaat halen, verstoor je de les.” Frits vertelt dat de school zijn kinderen opdracht heeft gegeven om elke dag een stukje (hard) te lopen, ‘de daily mile.’ Als ’t zo uitkomt, holt hij met goed gemoed mee!

Mensen op straat

Zorgen zijn er ook – er wordt opgemerkt dat er nog verbazingwekkend veel mensen op straat komen, ook in groepen. Zij lijken de ernst van de situatie niet te beseffen. Op sommige bouwplaatsen gaat het werk door alsof er niets aan de hand is. Bezorgd maken wij ons ook om mensen die zwaar door de coronacrisis worden geraakt, mensen die in een echtscheidingsproces zitten bijvoorbeeld, en kleine kinderen thuis hebben. Zij kunnen nergens heen.

Gewend

Het is heel snel gegaan, wordt gezegd, en nu lijken wij in vrij korte tijd toch aan de ongemakkelijke situatie gewend te zijn geraakt. Hoe hadden wij ooit kunnen vermoeden dat boodschappen doen een riskante aangelegenheid zou worden!

In het algemeen kan worden gesteld dat het ons zakelijk minder goed gaat, maar dit geldt voor onze opdrachtgevers ook. Probeer toch een dagritme aan te houden, is het advies, blijf oplettend, raak niet in paniek en vertrouw op betere tijden!