09-03-2022 Uit onze veilige stoel

Meestal gaat het zo: we komen bij Hotel Mitland binnen tegen half acht, we nemen tijd voor een ontbijtje, samen met onze gast – die we uitgenodigd hebben omdat zij of hij iets te vertellen heeft dat interessant is voor ondernemers. Vanmorgen ging het anders dan wij gewend zijn: bewegingsdocent Lot van Oeffelt kwam iets met ons doen waarvoor wij uit onze veilige stoel moesten komen.

Even erin komen

Mooi rechtop staan met de voeten stevig op de grond. Inademen en uitademen, makkelijk. “Nu gaan we op elke uitademing geluid maken: haaaaaa.” Dit deed de ontbijtgasten in de ontbijtzaal even opkijken. “Nu gaan we kort uitademen met geluid: ha-ha-ha-ha.” We moesten er wel even inkomen, want dit doen wij niet elke dag, maar daarna durfden wij steeds meer: het Vikingspel – met veel stemgeluid en beweging, een liedje zingen met een zelfverzonnen dansje erbij, een denkbeeldig cadeautje uitpakken, een denkbeeldig pakje aantrekken! Er werd veel en hartelijk gelachen; wij lachten om onszelf en om elkaar.

Samen met de groep

“Bewegen is belangrijk, in het bijzonder voor mensen met een zittend beroep,” vertelt Lot, “en ik vind het leuk om dat met mensen te doen – niet alleen om het bewegen, maar vooral ook om het samendoen, als groep.”

In de lachstand

Tot slot een tip: klem een pen of potlood tussen je tanden. Je mond komt dan in de lachstand. “Het leuke is,” houdt Lot ons voor, “dat je lijf het verschil niet weet tussen echt lachen van binnenuit en een grimas. Dus als je mond alleen in de lachstand staat, worden er toch allerlei gelukshormonen aangemaakt!” Elke ochtend vijf minuutjes doen!