10-09-2020 Loopbaancoaching, ook voor zelfstandige professionals

Caroline, vanmorgen onze dagvoorzitter, heeft nieuws: haar onderneming heet vanaf nu Brons Associates Mediation & Coaching. Naast arbeidsmediation biedt zij onder andere loopbaancoaching, samen met haar associates.

Loopbaancoaching wordt hoofdzakelijk geassocieerd met werken in dienstverband, stelt Caroline; toch kunnen ook wij van Half Acht, allemaal zelfstandig professional, er ook ons voordeel mee doen.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach vraagt het eerst wie je bent, en bedoelt dan niet dat je je naam moet zeggen. Zij of hij peilt hoe goed je jezelf kent en of je je eigen gedragsstijl in beeld hebt. Er zijn vier hoofdstijlen, elk met een eigen kleur:

·         dominant (rood)

·         stabiel (groen)

·         invloedrijk (geel)

·         consciëntieus (blauw)

Bij elke stijl horen bepaalde eigenschappen en kwaliteiten. Over het algemeen is niemand volledig ‘rood’ of ‘geel,’ er zijn allerlei mengvormen. De stijl van gedrag hangt samen met hoe je op anderen reageert. “Eigenlijk ondersteunt de loopbaancoach je bij je onderzoek naar wat het beste bij jou past en waar jij warm van wordt,” verduidelijkt onze dagvoorzitter.

Als je goed in beeld hebt voor welke waarden je staat, en waar je enthousiast van wordt, wordt ook het tegendeel duidelijk. Belangrijke kennis! Opgelet, waarschuwt Caroline, ‘waarde’ is iets anders dan ‘een norm.‘ Bij het in kaart brengen van waarden gaat het niet om wat een ander ervan vindt, maar om wat jij er zelf van vindt. Zo kom je stap voor stap uit op jouw eigen kernkwaliteiten.

In het benoemen van die kernkwaliteiten mogen we aan het ontbijt even oefenen in tweetallen. Caroline heeft er een verhelderend schema voor. Inderdaad, zo concluderen wij, is dit niet alleen waardevol voor als je een (nieuwe) baan zoekt; ook voor zelfstandigen zoals wij, die over het algemeen veel alleen werken, geeft het stof tot nadenken.

Advies van de loopbaancoach: steek geen energie in wat je moeilijk en zwaar vindt, maar juist in taken waarin je goed bent en die je fijn vindt om te doen. Geef je kernkwaliteit ruimte en aandacht, en probeer daarin te groeien zonder erin door te schieten.