12-09-2018 Te Druk Zijn

Wij van Half Acht kennen het allemaal: er moet iemand worden teruggebeld, er nadert een deadline, de aangifte omzetbelasting moet nog en wacht, morgen een afspraak met een nieuwe klant! Niet vergeten: overhemd strijken!

‘Ondernemers hebben meer regelvrijheid dan mensen in loondienst. Het gevaar bestaat dat zij te veel hooi op hun vork nemen,’ begint Anjo. Ongeveer één op de negen mensen heeft een burn-out, waaronder opvallend veel jongeren (25-40-jarigen). Opmerkelijk en zorgelijk – wat doen we verkeerd? Voelen we onze grenzen wel? Anjo vertelt ons het een en ander over de methode van de Engelse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe, aan de hand van zijn bestseller ‘Nooit meer te druk.’

Loslaten

De kunst is: loslaten waarop je geen invloed hebt. Een potentiële klant bijvoorbeeld, die maar niet reageert op jouw toenaderingspogingen. Je taken goed ordenen – ook zoiets. Sorteer, houdt Anjo ons voor, maak een stapeltje Belangrijk-Urgent en Belangrijk-Niet Urgent. Al het andere kun je delegeren.

Dagritme

Houd een beetje rekening met je persoonlijke, interne klok; er bestaan nu eenmaal ochtend- en avondmensen. Eigenlijk draait alles om jezelf goed kennen en je planning daar een beetje op afstemmen. Voor ondernemers is dat wel eens lastig, want zij doen graag alles zelf en willen overal bij betrokken worden. ‘Dat is helemaal niet erg,’ zegt Anjo, ‘als piekbelasting maar niet te lang duurt én als het gecompenseerd wordt.’ Het loopt fout als je niet van ophouden weet en als er teveel bij komt: de kinderen moeten naar hun clubje, er moeten boodschappen worden gedaan, er moet gekookt, liefst bijtijds, want dan blijft er ’s avonds nog wat tijd over om te stofzuigen. Dat lijkt allemaal wel ‘eigen tijd,’ maar is het niet. Je bent immers steeds voor anderen bezig.

Lummelen

‘Eigen tijd is tijd waarin je wat rondlummelt,’ vertelt Anjo, ‘je doet gewoon niks, maakt links en rechts een praatje, doet een spelletje, bekijkt een film, dat soort dingen.’ Iedereen weet zelf wel wat het beste bij haar of hem past.

Op adrenaline

Bij grote drukte kun je wel eens doorwerken op adrenaline, op wilskracht. Als dit te lang duurt, komt de crash. Dan overstijgt de emotie de wilskracht. De kans dat dit gebeurt is het grootst als je na het afronden van een klus te snel doorgaat met iets nieuws, zonder te reflecteren. Volgens Anjo is het juist zo belangrijk om even stil te staan bij waar je mee bezig bent, en voor jezelf op een rijtje te zetten waar je het allemaal voor doet.

Balans

Zoek balans tussen inspanning en ontspanning, adviseert Anjo, en ken jezelf! Zorg goed voor jezelf, eet gezond. Sport en beweging: altijd goed, maar overdrijf het niet. Zoek de gulden middenweg; Aristoteles (350 v.Chr.) wist dat al.