15-03-2017 Mediation

Op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen vertelt Caroline ons het een en ander over haar vak; zij is registermediator en voorzitter van de Utrechtse Mediatorsvereniging. Juist in deze tijd speelt er ook een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Toeval? Allebei interessant, vindt Caroline, en raakvlak met haar vak is er bij beide casus wel enigszins.

‘Mediation is eigenlijk een communicatietechniek die al heel lang bestaat’ legt Caroline uit, ‘maar die in Nederland pas ongeveer twintig jaar wordt toegepast, vooral bij problemen in de familiesfeer.’ In het buitenland wordt er meer mee gedaan; daar zet men mediation ook bij zakelijke kwesties in, in onderhandelingsgesprekken bijvoorbeeld. In Nederland breekt dit slechts mondjesmaat door.

Zakelijke mediation

Voor bedrijven die een overeenkomst willen sluiten, kan het heel nuttig zijn om daar een mediator bij uit te nodigen, vindt Caroline. Denk ook aan een verschil van mening tussen zakenpartners, of aan de directie van een familiebedrijf. Er hoeft lang niet altijd sprake te zijn van een conflict, al dan niet hoog opgelopen.

De theorie

Een conflict is een enigszins uit de hand gelopen verschil van mening dat zomaar kan uitdraaien op slaande ruzie. De escalatieladder van Glasl laat het verloop zien. Als de gemoederen flink oplopen, krijgen emoties de overhand, het gaat dan steeds minder over de inhoud. Bij echtscheiding gebeurt dat bijvoorbeeld, als eindfase van vaak heel ingewikkelde relatieproblematiek.

De mediator stelt eerst een onderzoek in: op welke trede van de escalatieladder bevindt dit conflict zich? Vervolgens bezint zij of hij zich op het vervolg. Daarbij is het model van Thomas-Kilmann een behulpzaam instrument.

De doelstelling van de mediator is om de strijdende partijen een compromis te laten sluiten. Het eindpunt ligt ergens in het midden; het is de bedoeling dat de partijen dáár uitkomen.

Mediator of advocaat

Een kenmerk van mediation is dat mensen vrijwillig kiezen voor een traject, met als doel om tot een oplossing te komen. De mediator zoekt en dient nadrukkelijk de belangen van beide partijen, zorgt dat zij allebei even goed geïnformeerd zijn en kiest geen partij. Een advocaat werkt voor slechts één partij, en kiest diens kant. Soms is een conflict zo hoog opgelopen dat de twee betrokkenen niet meer naar elkaar willen luisteren. Voor hen is mediation niet geschikt meer, want zij zijn niet meer in staat om hun conflict zelf op te lossen. Een ander moet het doen – de rechter.

Carolines praktijk en het netwerk van Half Acht

Caroline Brons is gespecialiseerd in familiezaken, maar zij is ook zakelijk bevoegd, voor de behandeling van arbeidszaken bijvoorbeeld. De leden van Half Acht geven haar diverse tips en ideeën voor het leggen van nieuwe contacten, en dragen zelf ook het een en ander aan. Dat is nu de kracht van het netwerk van Half Acht!