17-01-2018 Misschien valt over smaak te twisten

‘Als je echt lekker wilt eten en drinken, helpt het als je er meer van weet,’ een statement van smaakprofessor Peter Klosse. Hij heeft daar veel over geschreven; het verbaast ons niet dat Eveline er veel over gelezen heeft. Zij vertelt ons vanmorgen het een en ander over geslaagde combinaties van wijn en spijs.

Mondgevoel

Het belangrijkste is het mondgevoel. Wat voel je als je iets in je mond stopt? Is het ‘strak’ (zuur) of ‘filmend’ (romig)? En is het dan ‘fris’ of ‘rijp’? Eveline legt uit dat filmend en rijp vaak samen gaan; vaak bevat deze smaakcombinatie wat meer suiker. Ook fris en strak horen bij elkaar; deze combinatie wordt vaak als friszuur ervaren. Wij krijgen de opdracht om in het ontbijtbuffet eens wat voorbeelden van de verschillende combinaties op ons bordje te leggen – het wordt een gezellige chaos!

Mooie combinaties

Het onderscheid tussen de verschillende smaakprofielen is lastig, zo blijkt. De nuanceverschillen die er worden gesignaleerd, hebben te maken met persoonlijke waarneming – iedereen beleeft smaak immers anders, omdat we allemaal een verschillende mond hebben. Het is interessant, betoogt Eveline, om te bestuderen hoe verschillende smaken op elkaar reageren in je mond. Als je goed kunt proeven, kun je mooie combinaties vinden van een gerecht en wijn.

Aardige ontdekkingen

Het is wel duidelijk dat er meer smaken bestaan dan zoet, zuur, zout en bitter, en dat je aardige ontdekkingen kunt doen als je de moeite wilt nemen om aandachtig te proeven. Kun je dan bepalen wat lekker is? Ja – voor jezelf. En soms ontdek je iets dat iedereen lekker vindt, maar een wet van meden en perzen is dat niet. Over smaak valt immers niet te twisten?