18-01-2017 Kleur bekennen

Vanmorgen ontbijt Marina Graafland met ons, nadat zij ons het een en ander heeft verteld over de werking van kleuren. Als beeldend kunstenaar werkt zij natuurlijk met kleuren en vormen; al werkend ontdekte zij wat die zoal oproepen.

De invloed van kleuren

Van geel bijvoorbeeld, wordt bijna iedereen blij. Wij mensen worden onbewust beïnvloed door de kleuren om ons heen. Bijna iedereen heeft wel een lievelingskleur. Je humeur, je houding, je productiviteit en zelfs je spijsvertering kunnen worden beïnvloed door een kleur. We kennen daarnaast veel uitdrukkingen waar een kleur in voorkomt.

Blue Monday

Afgelopen maandag (15 januari 2017) was het Blue Monday, de maandag in de laatste volle week van januari. Volgens een heuse wetenschappelijke formule heeft dit te maken met de tijd van het jaar: de goede voornemens van de jaarwisseling zijn mislukt en de vakantie is nog ver. Feeling blue is het mistroostige gevoel op deprimaandag. Een blauwe maandag is iets anders: dat verwijst naar een korte tijd in het verleden. Is het al heel lang geleden, dan was dat in een grijs verleden.

Kleur in de taal

Mensen met blauw bloed zijn doorgaans van adel, de koffie is bruin, je ergert je groen en geel, iemand kan groene vingers hebben of over de rooie gaan. Prinsen op witte paarden zie je niet zo vaak, maar de meesten zitten dan ook op zwart zaad.

Experiment

Meer over kleur is te vinden in het boek Kleur ben je zelf. Wij doen vanmorgen een aardig experiment in groepjes, door elkaar associatief een kleur toe te kennen en daarna te kijken wat dat te betekenen zou kunnen hebben. Daar zijn wij tot voorbij negenen zoet mee!