23-11-2016 Beter vindbaar via de sociale media

Eerst de nieuwtjes

Eerder wisten we niet dat we een FD Gazelle in ons midden hebben, maar nu weten we het wel – het is Eveline. Je kunt dat worden als je bedrijf drie jaar op rij 20% groeit. Eveline vertelt kort over het feestelijke evenement waarop de onderscheidingen werden uitgereikt.

De andere ontbijters rapporteren ‘business as usual’: Wijbe werkt aan een schuurdak, Wim is bezig met de ontwikkeling van de LogiScan, een quick scan voor logistieke processen. Elon werkt samen met Wijbe aan een WiFi-voorziening in een woning en Dunja denkt na over een socialmediastrategie voor een van haar klanten. Leuk om te horen waar iedereen zoal mee bezig is! Zo delen wij elkaars succes.

Sociale media als hulpmiddel voor het behalen van doelen

Wat Roel ons vanmorgen te vertellen heeft, sluit eigenlijk wel goed aan bij het voorgaande. Klanten willen we hebben! Vraag en aanbod vindt elkaar vandaag de dag steeds vaker via de sociale media.

LinkedIn wordt veel zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld door recruiters, maar ondernemers kunnen er ook wel iets mee, vindt Roel, bijvoorbeeld om doelgroepen te vinden. Je kunt via LinkedIn ook op zoek gaan naar samenwerkingspartners. Zelfs rond hobby’s en bijzondere interessegebieden zijn er LinkedIn-groepen ontstaan; een ‘mountainbike’ groep bijvoorbeeld, of een ‘Ford Mustang’ groep.

LinkedIn-accounts zijn uitstekend vindbaar via Google, mits je de goede trefwoorden kiest in de kopregel. ‘Schrijf daar liever op wat je kunt,’ adviseert Roel, ‘dat is duidelijker dan wanneer je alleen je functie vermeldt’. Wie snapt nu direct wat een conversation manager is, of een diversity officer?

In de profieltekst zelf houd je het kort. Illustreer je boodschap met een foto of een filmpje; dat vinden mensen leuk – zo houd je ze wat langer bij je en bovendien onthoudt men je beter.

Is Facebook ook bruikbaar? Volgens Roel werd dat altijd meer in de particuliere sfeer gebruikt, maar het verschuift. Het midden- en kleinbedrijf heeft Facebook ontdekt, en maakt er veel gebruik van. De eerste gebruikersgroep, jongeren, doen dat steeds minder.

‘Je moet de sociale media niet zomaar inzetten,’ zegt Roel; ‘bedenk wat je ermee wilt.’ Sommige Half-Achters zien op tegen de tijd die het kost om al die platforms bij te houden. Volgens Roel is dat geen excuus om het niet te doen, want er is een handig hulpmiddel voor: Hootsuite. Maar, opgelet, voegt hij daaraan toe, blijf kritisch in wat je allemaal doet op social media, want het zijn niet alleen goedwillenden die het net afstruinen. Let op dat je de deur niet openzet voor social engineers!