26-02-2020 Succesvol zakendoen met de lokale overheid

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt, betaalt belasting. Er is bijna niemand te vinden die dat met plezier doet; volgens onze gast van vanmorgen, Alexander Meijer, is dat niet terecht. “De diensten van de overheid kosten de burger gemiddeld ongeveer € 1.500 per jaar,” zo heeft hij berekend, “alle ruim 17 miljoen inwoners meegerekend, dus ook baby’s en gepensioneerden.”

Dat is geen slechte prijs, vindt hij, want daarvoor onderhoudt de overheid onze steden, repareert ze riolen, betaalt ze uitkeringen, zorgt ze voor minder zelfredzame mensen en zo meer. Een groot percentage van gemeentebelastingen wordt aan zorg besteed, bijvoorbeeld jeugdzorg, maar ook voorzieningen voor ouderen. Bovendien worden er vele ambtelijke organisaties van betaald. Over die ambtelijke organisaties gaat het vanmorgen.

Kansen voor zelfstandige professionals

Alexanders specialiteit is het transformeren van overheden; zoiets gaat niet vanzelf. Neem bijvoorbeeld het turbulente jaar 2015, toen alle gemeenten een paar ingrijpende wetten moesten gaan invoeren, waarvan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wel de ingewikkeldste was. “De rijksoverheid, die deze wet voorheen uitvoerde, had bepaald dat uitvoering richting gemeenten moest,” legt Alexander uit. Daar was tijdelijk extra arbeidscapaciteit voor nodig – bij alle gemeenten, dus! Een flinke kluif voor de gemeentesecretarissen, de directeuren van de ambtelijke organisaties. Zulke operaties bieden zelfstandige professionals echter kansen.

Aantrekkelijke klant

De gemeente is een aantrekkelijke klant voor het bedrijfsleven, vindt Alexander. Er wordt gewerkt aan allerlei relevante maatschappelijke vraagstukken waaraan zelfstandige professionals een bijdrage kunnen leveren. Er is serieus geld te verdienen – maar niet vanzelf. Je moet de gemeente waar voor haar geld bieden, de gemeente helpen een betrouwbare overheid te zijn door ervoor te zorgen dat men op je kan rekenen. En natuurlijk moet je een tandje bij zetten om ervoor te zorgen dat managers bij de overheid jou als expert op je vakgebied zien omdat jij voor toegevoegde waarde zorgt.