29-03-2017 Hoe hoort het nu eigenlijk?

Hoe gedraag je je op welke plaats en met wie, en waarom hoort dat zo?

‘Etiquette,’ zegt Wikipedia, ‘is het geheel van cultuurgebonden beleefdheidsregels en omgangsvormen.’ De kern is natuurlijk dat je rekening houdt met de gevoelens van anderen. Je behandelt hen met respect, want zo wil je immers zelf óók behandeld worden. Niemand wil graag uit de toon vallen, zeker niet in een groep mensen die je niet goed kent.

Praktisch nut

Karin voegt daaraan toe dat het geheel van regels dat wij ‘etiquette‘ noemen, praktisch nut heeft: tafelmanieren zorgen ervoor dat je jezelf en elkaar niet besmeurt, bijvoorbeeld. Je houdt de deur voor iemand open omdat die ander zich anders bezeert. Je helpt een moeder met een kinderwagentje en een paar zware tassen even de trein in.

Elkaar de maat nemen?

Soms gaan die etiquetteregels een eigen leven leiden; dan wordt het praktisch nut uit het oog verloren en dat draait er wel eens op uit dat men elkaar de maat gaat nemen. Zo willen we zelf niet behandeld worden, en zo behandelen wij een ander dus ook niet. Daarom is het handig als je weet hoe het hoort.

Quiz

Om eens te kijken hoe wij ervoor staan op het gebied van goede manieren heeft Karin een Goedemanierenkwis bedacht. Wij mogen in groepjes over de vragen discussiëren – gezellig!

In een brief kort je de datum niet af – die schrijf je voluit. Als de telefoon gaat, noem je je bedrijfsnaam en niet je voornaam. Tijdens een zakenlunch kun je beter geen politieke onderwerpen aansnijden. Als je tijdens een zakendiner wilt speechen, doe je dat na het voorgerecht. Kip mag je van het botje kluiven en artisjokken mag je met je handen eten. Dat wisten wij bijna allemaal al wel.

Kleding

Maar nu: mag een man zijn colbertjasje uitdoen tijdens een vergadering? ‘Schandálig!’ wordt er geroepen, ‘dat mag volstrekt niet!’ Volgens Karin mag het best als het heel warm is, ‘maar als die mijnheer een overhemd met korte mouwen onder dat jasje draagt, mag het niet,’ legt ze uit. Welke kleur schoenen draag je bij een donkerblauw of zwart kostuum? ‘Altijd zwarte schoenen,’ is het antwoord, ‘en de broekriem moet ook zwart zijn.’ Slippers of sandalen onder een mooi kostuum? ‘Doe het niet,’ adviseert Karin, ‘want je valt ernstig uit de toon!’ Schoenen met rubberzolen zijn trouwens volledig uit den boze. Koop voor de zekerheid gewoon nooit schoenen met rubberen zolen!

Van veel regels kan wel worden begrepen waar ze vandaan komen of waar ze toe dienen, andere kunnen zeer raadselachtig zijn. Wie er meer over wil weten, zou eens bij Beatrijs Ritsema kunnen kijken, of bij Amy Groskamp-ten Have natuurlijk, de onovertroffen uitvindster van de goede manieren!