15-06-2022 Half Acht komt nog eens ergens

Op een van de charmante rafelrandjes van de stad, binnenkort het hippe Wisselspoor, speuren we in alle vroegte naar de werkplaats van Stichting echtWaar. Het is even zoeken, maar daar zijn we dan. Irma Heijnsdijk en Loes van der Heijden zitten klaar aan de ontbijttafel – waar straks, na negenen, de mensen die vandaag bij echtWaar werken, een kopje koffie zullen drinken, precies zoals zij dat elke dag gewend zijn.

Wie zijn dat dan?

Loes en Irma vertellen dat er dagelijks tien tot twaalf personen bij echtWaar komen werken, mensen van 18 tot 76 jaar, allemaal met een arbeidsbeperking en met een indicatie ‘begeleiding groep’ in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). ‘Arbeidsbeperking’ betekent dat iemand een verstandelijke beperking kan hebben, of een psychiatrisch probleem, of een combinatie daarvan. ‘Het zijn allemaal kwetsbare mensen,’ vertellen Loes en Irma, ‘die goed met hun handen kunnen werken, en bij ons een fijne werkdag kunnen hebben, en dus meedoen in de samenleving.’

Keramiek en textiel

Irma en Loes zijn ongeveer 7,5 jaar geleden met echtWaar begonnen in een winkeltje aan de Amsterdamsestraatweg. Daar groeiden zij al snel uit; ze waren dus erg blij met de grote werkplaats op het Wisselspoorterrein. Er staat hen binnenkort opnieuw een verhuizing te wachten, want het oude gebouw moet plaatsmaken voor woningbouw. Er is gelukkig zicht op een nieuwe locatie; binnenkort zal duidelijk worden of die echt beschikbaar is. echtWaar is een werkplaats voor keramiek en textiel. Er worden prachtige producten gemaakt: een heel assortiment aan serviesgoed, bedrukt met afbeeldingen van Utrechtse iconen zoals het Stadskantoor, de Munt, de Dafne Schippersbrug, de Cereolfabriek en natuurlijk de Domtoren, door vele verschillende ogen gezien. Er zijn zelfs bekers en bordjes met de hele Utrechtse skyline erop.

De echtWaar-producten worden verkocht bij verschillende winkels in de stad, maar de werkplaats heeft ook een eigen winkeltje. Er wordt ook op bestelling geleverd, bijvoorbeeld voor kerstpakketten of als relatiegeschenk – met logo van de opdrachtgever.

Unieke exemplaren

Oude spijkerbroeken (‘zónder stretch!’) worden getransformeerd tot tassen, schorten, kussens en vloerkleden. ‘Dat zijn allemaal unieke exemplaren,’ vertelt Irma. Dit geldt ook voor oude reclamebanners: bedrijven die hun oude banners bij echtWaar brengen, kopen ze terug als unieke, nieuwe tassen.