The Art of Organizing

Voor vandaag had Bas Obbink een gastspreker gevraagd. Astrid van der Peet van The Art of Organizing hield voor ons ontbijtnetwerk een inleiding over de kunst van het opruimen.

Loopbaan

Als managementassistente had Astrid alles goed op orde. Ze werd vaak om advies gevraagd om dingen te ordenen en te organiseren. Op een gegeven moment viel haar oog op een advertentie voor een opleiding tot professioneel organiser. Dat leek haar goed te passen en ze heeft de opleiding gevolgd.

Ondernemen

Als snel had ze een eerste klant en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Nu helpt ze zowel particulieren met het op orde krijgen van hun huishouden, als zakelijke klanten met het opruimen van hun kantoor en werkplekken.

Wat komt Astrid tegen?

Met wat afbeeldingen maakt ze duidelijk hoe erg de chaos kan zijn in huis en op het werk. Zo erg dat het ook tot onveilige situaties kan leiden. De term “ontspullen” valt: met minder spullen is het al snel een stuk overzichtelijker.

Een hele andere vraag waarin ze is gespecialiseerd is de seniorenverhuizing. Ze geeft een voorbeeld van een oudere dame die van een verpleeghuis naar een ander verpleeghuis ging verhuizen. Belangrijk was dat deze dame zich op de nieuwe plek thuis zou voelen. Het draait dan om herkenning. Dat kan met een beperkt aantal spullen. Daarmee heeft Astrid de nieuwe woning zo goed mogelijk laten lijken op de oude woning.

Astrid helpt met:

  • Seniorenverhuizingen
  • Thuiswerken voor zelfstandigen
  • Orde scheppen in chaos
  • Hulp als mensen het zelf niet georganiseerd krijgen

Waar draait het om bij professioneel organiseren?

De belangrijkste ondersteuning die een professioneel organiser biedt, zijn het maken van een stappenplan en het helpen bij keuzes maken en beslissingen nemen. Bij het ontspullen wordt afscheid genomen van veel spullen. Die kunnen naar de Gemeentewerf of een 2e leven leiden. Naast Marktplaats en andere veilingplatforms is Inzameldoelen een mogelijkheid als je spullen kwijt wilt die nog bruikbaar zijn.

De belangrijkste tips in het algemeen:

  • Spullen weg doen.
  • Wees eerlijk tijdens het opruimen. (Hoe lang heb je iets niet gebruikt? Wanneer ga je het gebruiken? Hoe gemakkelijk kom je er opnieuw aan?)
  • Iets moet mooi of handig zijn.
  • Kies: word je er blij van? (Marie Kondō). Of kun je er iemand anders blij mee maken?
  • Belangrijkste tip: keuzes maken en beslissingen nemen.
Professioneel organiser Astrid van der Peet Professioneel organiser tips