11-03-2020 Bloederig verhaal

Ongeveer 400.000 Nederlanders staan jaarlijks vrijwillig een paar keer bloed af, ongeveer een halve liter per keer. Het wordt goed gebruikt: voor patiënten die veel bloed verloren hebben, bijvoorbeeld na een ongeluk of tijdens een grote operatie. 400.000 donoren – die doneren per jaar met elkaar toch wel bijna een miljoen liter bloed. Toch is het niet genoeg; Sanquin of – zoals we vroeger zeiden ‘de bloedbank’ – schrijft graag nog veel meer donoren in.

Stevig ontbijt

Vandaag ontbijten we extra stevig, want na afloop gaan we met elkaar een flink aantal liters echt ondernemersbloed doneren. Daar hebben wij een afspraak voor gemaakt met Sanquin, dus we worden verwacht. Het is geen kwestie van binnenlopen en aankoppelen; eerst wordt ieders gezondheid gecontroleerd met behulp van een vragenlijst. Daarna volgt de door sommigen gevreesde vingerprik, waardoor het Hb-gehalte kan worden gemeten. Hb staat voor hemoglobine, een stof die voor zuurstoftransport in het bloed zorgt. Voor inspanning is goede aanvoer van zuurstof nodig; bij bloeddonoren moet dat goed op peil zijn.

Plasma

Bijna allemaal worden we goedgekeurd; we besluiten om geen halve liter volbloed te geven, maar iets meer dan een halve liter bloedplasma. Dit wordt afgenomen met behulp van een fascinerende machine die het bloed scheidt in twee delen: plasma en rode bloedcellen. Om de paar minuten pompt de machine de rode bloedcellen terug de donor in, het plasma druppelt in een zakje. Plasma bestaat hoofdzakelijk uit vocht, met daarin eiwitten. Het wordt gebruikt voor patiënten die zeer ernstig bloedverlies hebben geleden, maar ook voor mensen met brandwonden. Er worden ook geneesmiddelen van gemaakt.

Roze koeken

Bloedbankiers zijn ontzettend aardige, zorgzame mensen, die niet alleen koelbloedig een flinke naald inprikken, maar ook af en aan lopen met kopjes thee, glaasjes water, broodjes en koek. Na afloop kregen wij het advies om even bij te komen in de koffiehoek. Er waren roze koeken en stroopwafels in overvloed; het bleef dan ook nog lang gezellig op de afnamelocatie.