26-09-2018 Advocaten hebben het nooit over zichzelf

….. maar vandaag wel, want Frits Henstra, die al ruim twintig jaar ‘in het vak’ zit, vertelt ons tijdens het ontbijt iets over zijn beroep.

Groot rechtvaardigheidsgevoel

‘In mijn visie komt een advocaat op voor wie onderaan staat,’ vertelt Frits, ‘bijvoorbeeld huurders of werknemers.’ In toenemende mate houdt zijn kantoor zich bezig met Ondernemingsrecht, ‘maar ook daarin gaat het altijd over mensen.’ Mensen die advocaat worden, hebben doorgaans een groot rechtvaardigheidsgevoel; ‘met die instelling ben ik indertijd aan de rechtenstudie begonnen,’ geeft Frits aan. Hij vindt het dan ook een slechte zaak dat de gefinancierde rechtsbijstand afgeschaft dreigt te gaan worden.

Puzzel

Ieder dossier vormt als het ware een puzzel voor de behandelend advocaat. Ook dat spreekt Frits aan in zijn vak: ‘Ik moet mij verdiepen in het vraagstuk en in de betrokkene, maar ook in de jurisprudentie die al over het onderwerp bestaat.’ Je moet ook enigszins bereid zijn om te knokken, en je moet willen winnen, vindt Frits, want het verhaal heeft altijd een andere kant. Aan die andere kant heb je óók een vraagstuk, een betrokkene en wellicht ook een advocaat. Die bereidt zich óók voor!

Nakomen van afspraken

Frits’ kantoor, Aelan Advocaten (klinkt niet toevallig als: elan), werkt veel voor ondernemers. ‘Ondernemers hebben nu eenmaal met heel diverse problematiek te maken,’ legt Frits uit, ‘bijvoorbeeld op het gebied van arbeid en huur, maar ook in relatie tot leveranciers.’ Het kan ook gaan om aankoop en verkoop van bedrijven of vastgoed. In de kern, stelt Frits, gaan casus die bij ons komen vaak over contracten en over het nakomen van afspraken. Het hoofdstuk Algemeen Verbintenissenrecht (Burgerlijk Wetboek, boek 7) wordt dan ook veel geraadpleegd!

Proceskosten

Wie strijdt om een koe, geeft er een toe.‘ Volgens Frits een waarheid als een koe! Want wie een zaak wint, krijgt proceskosten vergoed tot aan een maximum, volgens een puntensysteem. 100% is het echter nooit.

Mediation?

Soms is mediation een goed alternatief, want een mediator legt bloot waar het ten diepste om gaat, met als doel herstel van de verhoudingen. Advocatuur gaat om bewijs en standpunten. Op grond daarvan wordt er uiteindelijk een partij in het gelijk gesteld – en de andere partij in het ongelijk. Of de strijdende partijen daarna dan nog door één deur kunnen, speelt daarbij niet.